Примери за позитивни и негативни ментални ставови

Позитивни ставови за себеси и за светот:

 • Јас можам да го направам “тоа”
 • Сигурно ќе успеам
 • Мене ми е лесно со луѓето
 • Кога сум концентриран/а можам многу да направам
 • Луѓето ме сакаат
 • Зрачам позитивно
 • Луѓето се добри
 • Секој е креатор на сопствената среќа
 • Грешките се можност нешто да се научи
 • Забавно е да се учи
 • Забавно е да се работи

positive

Негативни ставови за себеси и за светот:

 • Морам да бидам перфектна
 • Не смеам да си дозволам грешки
 • Морам да ослабам
 • Морам, секогаш, да работам со полна пареа
 • Никогаш нема да бидам богат
 • Што ќе се започне – мора и да се заврши
 • Моето семејство ми ја ограничува слободата
 • Сите, секогаш, ме искористуваат
 • Ситуацијата во светот не  е добра
 • Работата е нужно зло
 • Да се учи е напорно и досадно
 • Луѓето по природа се зли

“Ако веруваш дека можеш, или веруваш дека не можеш – и во двата случаи ќе бидеш во право.” – Хенри Форд

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s