Вистинскиот Учител секогаш останува Вистински Учител/Славење на Филозофијата и Љубовта кон Мудроста

philosophyЕдноставно, човек се раѓа со љубов кон филозофијата.

Кога ученикот е спремен, се појавува Учителот.

Мојот се појави во вистинско време!

Ја имав честа и среќата да имам прекрасна Учителка која ми ја покажа вратата, и имав среќа што имав храброст и љубопитност што влегов низ вратата и се запознав со Многу. И не бев свесна тогаш. И копнеев по Еден, а не Многу. Полесно ќе беше – си мислев. И ја подзаборавав свесно, барав практичност и материјалност, но постојано се враќаше – зашто никогаш не ја напуштив, зашто, несвесно, ги знаев Сите и имав запаметено сè што ми имаа кажано.

И ја имав среќата да бидам Учителка, да ја пренесувам на други, на млади, како Сократ. И ја имав среќата да можам да дозволам да зборуваат преку мене.

Толку многу ја сакав и ја сакам.

Долго време ја чекав да се јави. И вечерва се случи нашата повторна средба. Уште поискрена и повистинита – со повисока мисија и порака. Толку многу прекрасна, величествена, богата, продуховена…

Ја чекав зашто мислев дека неправедно ми беше одземена. А всушност само чекала помоќно да биде канализирана. Таа не се раѓа и не се губи – таа е Вечна.

Вистинскиот Учител останува Вистински Учител. За него не постојат граници и препреки. Овој блог, всушност, е посветен на Радоста која доаѓа од Неа, од Сите нејзини љубители и почитувачи.

Вечерва повторно бев потсетена!

Филозофија продолжува!

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s