Поврзаноста на умот и телото

Познато е дека умот и телото се поврзани. И дека нашите уверувања се отсликуваат на телото.

На пример, негативното доживување на себе се гледа и по држењето на телото, најчесто тоа е подвиткано или нагласено исправено. Не можеме ниту да замислиме истовремено постоење на депресија и сјај во очите или пак анксиозност и опуштени мускули.

Како ги менуваме уверувањата, така се случуваат и промени на телото. Одредени згрчени мускули стануваат опуштени кога одредени нереални уверувања ќе бидат заменети со реални.

Но, промената може да се случува и во обратна насока.

Добар пример претставуваат вежбањето и масажата.

Кога се занимаваме со телото нашите мисли сѐ повеќе се однесуваат на овде и сега, а сѐ помалку на таму и тогаш – што ни помага појасно да размислуваме.

Покрај тоа, бавењето со телото е манифестација на љубовта кон себе – што е лековито и за нашата душа.

~Др Данијела Будиша Убовиќ

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s