Релаксирајте се со јога

Relaxation1Се’ повеќе се зборува за јога и се’ повеќе се зборува за релаксација. Она што останува помеѓу зборовите се времето кое треба да се издвои за да се вежба оваа древна дисциплина, како и расеаноста и душевниот немир кои стануваат дел од модерното живеење.

Во забрзаното и со стрес исполнето секојдневие воопшто не лесно да се “успори” и да се направи пауза.

А јогата е тука – таа била, и ќе биде.

Секојдневниот стрес може да се манифестира на најразлични начини, како на емотивното, така и на физичкото здравје. Со практикување јога можат да се избегнат неговите негативни манифестации. Всушност, јогата го намалува притисокот кој се создава благодарение на преорганизираниот и неприроден начин на живеење.

Преку едноставните техники на дишење и концентрација умот доаѓа во една природна состојба на баланс и невознемиреност. Кога умот е флексибилен и опуштен, тогаш и телото лесно се опушта и се релаксира – и обратно – кога телото е ослободено од тензија и згрченост, тогаш и умот полесно доаѓа во состојба на смиреност.

А најубавото нешто поврзано со јога вежбите е во можноста секој да ги практикува.

Како за сите други квалитетни нешта во животот така и за јога вежбите потребни се време (издвоено време за вежбање) одреден физички напор (да се стигне до местото кадешто се вежба :)) и  константност во вежбањето.

А за вежбање јога секогаш може да се најде и да се одвои време.

Јога филозофијата е многу важен, составен дел од животите на многу луѓе низ целиот свет. Нејзината моќ во подобрувањето на животот е докажувана и покажувана.

И, меѓу другото, практикувањето јога е еден од најпрекрасните начини да се стапи во контакт со позитивната животна сила која се наоѓа во секој од нас.

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s