СакамЈога

СакамЈога е основана во 2006 година. Индивидуалните и групни часови по хата јога се дел од редовната програма уште од нејзините почетоци, а од 2015 година во нејзината програма се вклучени и правците јин јога и трансформативна јога. Од 2013 година СакамЈога е дел од Центарот за личен развој Радувај се!.

Индивидуални и групни онлајн часови по хата, јин, трансформативна и office јога

Хата јога

Хата јога е физичка јога во која се учат асани или телесни положби кои ги дисциплинираат умот и телото. Ха значи сонце и ја претставува машката енергија, а Та значи месечина и ја претставува женската енергија. Секоја личност, независно на кој пол припаѓа, во себе ги носи двете енергии, и машката и женската. Хата јога нè учи како да ги доведеме до баланс овие две енергии со цел постигнување на хармонија со себе и со сè што нè опкружува.

Во асаните се задржуваме одредено време за да го зацврстиме телото и да ја подигнеме неговата целокупна енергија. Постојат седум енергетски центри во нашето тело и потребно е тие да се ослободат како би можела енергијата непречено да тече низ целиот систем. Свиткувањата и истегнувањата во асаните ги стимулираат сите нерви и органи во телото и ги ослободуваат енергетските центри.

Правилното дишење во текот на изведувањето на асаните е важен дел од Хата јога. Со пранајама (техники на дишење) се зголемува капацитетот на белите дробови, се балансираат машката и женската енергија во телото и воопшто, се зголемува нивото на енергија во целиот систем.

СакамЈога часовите се комбинација од физички вежби (асани), вежби за дишење (пранајама) и техники за опуштање. Телесната и психичката опуштеност овозможуваат правилно изведување на јога вежбите. Единствено во тие моменти на опуштеност можат да се почувствуваат вистинските ефекти од асаните.

Јин јога

Јин јога претставува медитативен тип на јога каде што главен акцент е ставен врз истегнување на сврзнoтo ткивo, тетивите и лигаментите. Задржувањето во асаните трае од три до пет минути, при што се постигнува длабок внатрешен мир и опуштеност.

Трансформативна јога

Трансформативна јога применува специфични техники и знаења со цел зајакнување, хармонизирање и обединување на физичкото, емоционалното, менталното и духовното тело.

Во Трансформативна јога се применуваат јога положби, асани (за прочистување на физичкото тело) при што посебно внимание им се посветува на техниките на дишење (за прочистување на емоционалното тело), како и на специфичните звуци и вибрации (за прочистување на менталното и духовното тело).

Со практикување на овој тип на јога се случува општо зајакнување на целокупниот систем, се отфрлаат нездравите навики на живеење, се подобруваат физичката кондиција, емоционалната и психичката рамнотежа, се развиваат љубовта, вербата и духовната свест.

Трансформативна јога делува на подлабоките нивоа на постоење, го ослободува телото од токсини и на тој начин овозможува будење и активирање на нашата внатрешна, животна енергија.

Office јога

Прочитајте повеќе за office јога на следниот линк: https://wp.me/p31tXr-25s

СакамЈога часовите претставуваат комбинација на хата, јин, трансформативна и office јога.

“Јогата е како музика: ритамот на телото, мелодијата на умот и хармонијата на душата ја креираат симфонијата на животот.”

ЗОШТО ДА ВЕЖБАТЕ ЈОГА? (кликнете на текстовите)

ПРЕПОРАКИ ЗА “САКАМЈОГА” ЧАС ВО СТУДИО

 • Со себе понесете простирка за вежбање.
 • Во просторијата каде што се вежба јога се влегува без обувки.
 • Атмосферата во јога студиото треба да биде смирена и опуштена. Внесете позитивна енергија во просторијата каде што вежбате.
 • Бидете свесни за личноста која вежба до Вас.
 • Избегнувајте користење на парфеми за време на јога часовите.
 • Ако сте бремени, известете го инструкторот.
 • Исклучете ги мобилните телефони.
 • Носете удобна, лесна облека.
 • Вежбајте на празен стомак. Последниот оброк нека Ви биде три часа пред започнувањето со вежбање.
 • Бидете присутни во просториите каде што се вежба јога десетина минути пред започнување на часот.
 • Доколку имате здравствени проблеми известете го јога инструкторот.

(јога вежбите не претставуваат замена за лекарски совет/третман. Доколку имате здравствен проблем задолжително консултирајте се со матичен лекар пред да започнете со вежбање јога)

САКАМЈОГА ИМПРЕСИИ (повеќе)

САКАМЈОГА ГАЛЕРИЈА (повеќе)

ВРЕМЕ:

УТРИНСКИ И ПОПЛАДНЕВНИ ОНЛАЈН ЈОГА ЧАСОВИ:

секој вторник и четврток од 10:00 – 11:15h / 19:00 – 20:15h {почетни часови 16.09.21, четврток}

ЛОКАЦИЈА:

ОНЛАЈН ЧАСОВИ, SKYPE ПЛАТФОРМА

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ И ПРИЈАВУВАЊЕ на raduvajse@gmail.com или со пополнување на контактната форма

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s